🎁 Doprava ZDARMA při nákupu nad 1500 Kč! 🎁

Jak využít CBD olej v kuchyni?

30.08.22 1163x přečteno

Sdílet



Pomáhá ti CBD v každodenním životě a hledáš další zajímavé způsoby, jak si dopřát denní porci kanabidiolu? OK, tak se pojďme společně přesunout do kuchyně a zkusíme trochu experimentovat. Vůbec nevadí, pokud nejsi velký kuchař. Bude to jednodušší, než se na první pohled zdá. Sepsali jsme pár tipů a doporučení, které ti celý proces objevování CBD oleje při vaření a přípravě jídel maximálně usnadní. S chutí do toho!

Co je CBD olej a jak vzniká

CBD olej je extrakt, který pochází většinou z květů a listů konopí. Pozor, nespleť si to s konopným olejem, protože to je něco docela jiného. Stejná je jen rostlina, ze které oba produkty získáme. Konopný olej vznikne při lisování konopných semen a neobsahuje žádné kanabinoidy. Nemá tedy terapeutické účinky, ale s oblibou se používá v kosmetice nebo ve studené kuchyni. Tím se můžeme inspirovat a podíváme se, jak podobně využít i CBD olej.

 

4 základní tipy pro vaření s CBD

I když jsme v kuchyni, CBD olej se nepoužívá stejně jako jiné kuchyňské oleje. Hlavní myšlenkou není nahradit jiné tuky, ale rozšířit možnosti užívání CBD a využít celého spektra zdravotních výhod, které kanabinoidy pro lidské tělo mají – od zlepšení nálady a klidnějšího spánku až po mírnění bolesti při artróze, dně nebo nádorových onemocněních.
Než se pustíme do samotného vaření a začneme CBD olej zkoušet v různých receptech, je tu pár věcí, které musíš vědět.

1) Pozor na vysokou teplotu

CBD olej při zahřátí na příliš vysokou teplotu můžeme naprosto znehodnotit. Při pečení, vaření a dušení musíme být opatrní. Stejně jako jiné rostlinné oleje, i CBD olej při zahřátí oxiduje, čímž se mění jeho chuť (ano, bude nesnesitelně hořký). A nejen to. Mohou se snížit nebo naprosto ztratit výhody kanabidiolu.

Jestli chceš udržet kvalitu a zachovat pozitivní zdravotní potenciál i při tepelné úpravě jídla, pak nikdy nepřekračuj 170 °C. A hlavně, žádné smažení a restování. Dobrým způsobem, jak držet teplotu pěkně pod kontrolou během celého procesu tepelné úpravy, je použít tzv. pomalý hrnec. Příprava jídla sice trvá déle, ale pokrm si zachovává více živin a neničí se účinky kanabinoidů.

Pokud ale chceš „vařit na jistotu“, použij CBD olej výhradně ve studené kuchyni nebo ho přidávej až po tepelné úpravě – do hotového pokrmu ještě před servírováním.

2) Vyber jen kvalitní olej

Kvalitní produkt je základ. Nikdy není od věci zkontrolovat si laboratorní testy a ujistit se, že produkt obsahuje složky, které jsou inzerovány, a naopak neobsahuje těžké kovy, herbicidy, pesticidy nebo další látky, které by mohly tělu uškodit. Používat certifikované produkty od ověřených výrobců je prostě jistota a nutnost. Pro nás je kvalita hlavní pravidlo, na který vždy dbáme.

3) Míchej CBD s dalšími tuky

CBD se váže na tuky, a proto bude skvěle fungovat v receptech, kde už nějaké množství tuků je, např. kokosový nebo olivový olej, a nebo jsou v něm suroviny, které zdravé tuky obsahují jako je avokádo, různá semínka a ořechy.

4) Hlídej si množství

Že se nic nemá přehánět platí dvojnásob při vaření s CBD olejem. Méně je lépe a tak se hlavně při prvních pokusech drž menších dávek a případně i nižší koncentrace CBD než obvykle. Je to kvůli samotné chuti kanabidiolu v jídle – přes všechnu snahu nemusí výsledek splnit očekávání, ale i s ohledem na případné účinky, které mohou mít pomalejší nástup a delší působení než při přímém užívání.

CBD olej je král studené kuchyně

Cokoliv, co před konzumací nemusíš zahřívat, je jako stvořené pro přidání CBD oleje. Čistý, neochucený olej má všestranné využití a hodí se pro slané i sladké pokrmy. Oleje s příchutí mohou být zajímavé v zeleninových i ovocných salátech, smoothie a raw bowls jako další, třeba i trochu nečekaná, chuť.
Zkus taky otestovat chuť různých typů CBD olejů. Jinak chutná plnospektrální olej, širokospektrální olej a úplně jinak izolát. Za vše jsou zodpovědné další složky produktu, mezi které patří ostatní kanabinoidy (CBC, CBN, CBG a také THC), terpeny a další fytonutrienty.

CBD ve smoothie a dalších nápojích

Pro všechny nadšence smoothie nebo zeleninových a ovocných šťáv i džusů máme dobrou zprávu: CBD olej se do nich výborně hodí. Výrazná chuť ovoce a zeleniny umí šikovně zamaskovat specifickou příchuť kanabidiolu. Pokud je právě chuť překážkou, proč si CBD olej nedopřáváš tak často, dej šanci právě této formě konzumace.

Přidej olej jednoduše do mixéru ke všem surovinám nebo až na konec, do čerstvě připraveného nápoje. Pořádně promíchej a pak už si jen vychutnávej zdravou snídani nebo svačinku.

CBD olej lze přidat také do kávy nebo čaje, ale pozor, nápoj nesmí být horký – aby se nezničily účinné látky.

Dresinky, pesta a omáčky s CBD olejem

V bazalkovém pestu nebo oblíbené salátové zálivce, která je sama o sobě velmi výrazná a plná chuti, se krásně ztratí zemitost CBD oleje. Jeho výhody ale zůstanou a to je podstatné. Zajímavé je spojení v jakékoliv omáčce, kterou vmícháš až po uvaření do těstovin nebo na grilované maso či zeleninu.

Kdo má rád husté, krémové polévky, může si smíchat olivový olej nebo vlažné máslo s dávkou CBD oleje a před podáváním výsledný pokrm pokapat. Pak už jen zasyp čerstvými bylinkami, nasekanými ořechy nebo sýrem a pusť se do jídla plného chuti a zdraví.

Pomazánky nebo med s CBD olejem

Jediné, co tě může zastavit, je nedostatek odvahy a fantazie. Jakmile je v pomazánce jakýkoliv další zdroj tuku, je to skvělá příležitost pro přidání CBD oleje. Bude chutnat v pomazánce s rybami, v různých dipech s jogurtem, tvarohem nebo ořechovým máslem.

Jestli zbožňuješ guacamole, měl bys ho obohatit o pár kapek oleje s CBD. Skvělá kombinace! A med nebo marmeláda z rakytníku, černého rybízu nebo fíků? Zkus to. Namazané na chlebu s máslem nebo na lívancích se skořicí a kopečkem mascarpone. Totální lábuž.

(Ne)pečené CBD sladkosti

Přestože jsme řekli, že CBD olej nemá rád vysoké teploty, různé druhy sladkého i slaného pečiva jsou oblíbeným způsobem, jak pracovat s CBD olejem v kuchyni. Pokud si při pečení pohlídáme teplotu, můžeme experimentovat i s CBD olejem přímo v těstu, třeba chlebovém nebo kynutém na buchty.

Skvělé jsou brownies, různé sušenky a koláčky s čokoládou, která k CBD vyloženě pasuje. A i když nepřidáme olej přímo do těsta, můžeme sladké pečivo ozdobit polevou nebo náplní. Těsně před zdobením vmícháme požadované množství CBD oleje a z obyčejného krému rázem vznikne úžasné jídlo s přesahem a dalšími zdravotními benefity.

Co dodat? Přistupuj k CBD oleji jako k další ochucující složce – další z mnoha možných přísad v receptu. Tak co, jaké je tvé oblíbené jídlo? A jak by asi chutnalo s CBD olejem? Zkus to.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Přihlášení pomocí e-mailu

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.